M-Commerce ерата е тук! Готов ли е магазинът Ви за бъдещето?

Share in social

0%

mcommerce trendsФизическите и онлайн магазините ни служат добре и до сега, но развитието на технологиите, събитията от последните години и промяната в навиците на потребителите изискват нови решения.

Кои са новите супер герои в търговията днес?

Безспорно можем да определим m-Commerce като супер героя на транзакциите и онлайн търговията на това десетилетие.

Mobile Commerce (m-Commerce)  е термин, който чуваме и ще чуваме все по-често. Терминът първоначално е въведен през 1997 г. от Кевин Дъфи, който му дава определението “a retail outlet in your customer’s pocket”. С впечатляващ годишен ръст от 33,9%, се очаква m-Commerce да бъде основният канал за пазаруване в бъдеще.

Mobile-first и защо бъдещето е в m-Commerce.
mcommerce stats

  • Предвижда се продажбите на дребно през мобилни устройства да надхвърлят 430 милиарда долара през 2022 г. и 710 милиарда през 2025 г.
  • До 2024 г. се предвижда да има над 187 милиона активни мобилни купувачи само в САЩ
  • Времето, прекарано в мобилни приложения за продажба на дребно, достига над 100 милиарда часа в световен мащаб

Това са само част от статистиките, които чертаят бъдещето на продажбите и определят m-Commerce като супер героя на бъдещето. Разбира се има много статистики от миналото, които показват впечатляващия ръст в продажбите през мобилни устройства, ръст във времето прекарано в мобилни приложения за продажба и други потребителски навици, но няма да се спираме на тях, защото фокусът ни е в бъдещето. Нека видим само една, която определено ни впечатли.

  • Изтеглянията на приложения за пазаруване за един ден достигат исторически връх по време на Черния петък 2021 г. – 2,8 милиона приложения за пазаруване са били инсталирани на 27 ноември, което допринася за 59,2 милиона приложения за пазаруване, изтеглени през същия месец. 

Впечатляващо, нали? 

Мобилните приложения и защо са решаващи за бъдещето на търговията.

Днес използваме мобилните си телефони все по-често, за да пазаруваме, защото с мобилните приложения можем да си купим всичко всичко само с един клик, а телефонът ни е винаги близо до нас, в джоба ни.. нали си спомняте определението за m-Commerce – “a retail outlet in your customer’s pocket” 😉

Мобилните приложения притежават много и различни супер сили. Сред тях са  увеличаване на ангажираността на потребителите, впечатляващи маркетингови възможности, увеличаване на приходите и изграждане на лоялност към марката. Нека разгледаме някои от тях в детайли.

Безспорно на първо място в списъка със супер сили на мобилните приложения постяваме:

1.Анализът на данни и прецизното таргетиране

Пуш нотификациите, които (сега ще се изненадате) са БЕЗПЛАТНИ. Мобилното приложение предоставя ефективен начин на бизнеса да събира, анализира и използва клиентски данни, което е от решаващо значение за маркетинга и рекламата. Анализирайки потребителското поведение, предпочитания и навици, приложенията предоставят на бизнеса възможността да използват прецизно таргетирани маркетингови тактики, за да предложат на клиентите си силно персонализирано изживяване. Едно приложение може бързо и безплатно да напомни на потребителите за вашите продукти, когато има смисъл, с персонализирани известия (пуш нотификации).

Наскоро Google посочи пуш нотификациите като важна маркетингова тенденция, която вече не може да бъде игнорирана от търговците. В епохата на GDPR, когато потребителите отказват да бъдат таргетирани с нежелани съобщения или имейли, пуш нотификациите работят като перфектна алтернатива, тъй като работят на принципа на маркетинг, базиран на разрешение.

Можем да говорим много за  пуш нотификациите, но има и други важни супер сили, които искаме да разгледаме, затова накратко – силата на пуш нотификациите е в това, че можете да ги персонализирате в зависимост от ситуацията и потребителя. Например, клиент, който е изоставил количката си, ще получи известие за напомняне, докато клиент, който не е използвал приложението за пазаруване от дълго време, може да получи оферти, които са подходящи за него.

На второ място в списъка със супер сили на мобилните проложения поставяме:

2. Сигурно и бързо плащане

Мобилните приложения позволяват плащане само с един тъч – колко удобно, нали? Пазарувайки през мобилно приложение потребителите могат да свържат своите запазени методи на плащане в интегрираната платежна система (Apple pay, Google pay). Такова свързване позволява плащане веднага, чрез биометрично удостоверение на плащането – пръстов отпечатък или лицево разпознаване. Това спестява много време на клиентите, тъй като няма да им се налага да попълват данните си многократно и още по-важно те се чувстват сигурни с плащането. 

Сред топ супер силите на мобилните приложения нареждаме и:

3. High Retention Rate

Пазаруването през мобилно приложение е безспорно бързо, лесно и както споменахме по-горе прецизно персонализирано, точно затова има и висока степен на повтаряемост и възвръщаемост на потребителите.

Мобилното приложение е инструмент за създаване и поддържане на потребителска общност, точно така – чрез мобилното приложение вие притежавате потребителите си. Чрез споделяне на промоции, отстъпки, бонуси и персонализиране е много по-вероятно клиентите ви да се върнат и да се превърнат в лоялни.

Как ние от BeyondCart направихме бъдещето на магазина  Ви достъпно?

Вече разбрахте колко критично важно е бизнесът Ви да притежава мобилно проложение като канал за продажба. Все пак искате да сте част от бъдещето, а не да останете в миналото, нали?
Всичко до тук звучи супер, но освен безбройните предимства, приложенията за телефони имат и два недостатъка.
Един от тях е цената им за изработка, а другият е времето за изработка.

Изработката на мобилно приложение изисква висока финансова инвестиция и ние знаем това. Именно заради това, създадохме продукта BeyondCart, SaaS решение за онлайн търговци.

BeyondCart добавя още един канал за продажба към вашия “Omni-Channel” микс, а именно мобилно приложение за iOS и Android устройства, което не отнема месеци за изработка а само няколко дни. 
Интеграцията между един онлайн магазин и BeyondCart е напълно автоматизиран процес, който не изисква работа по кода на вашия уеб сайт.

И така… готов ли е магазинът Ви за бъдещето?